Startpagina > sociëteit
Zijaanzicht sociëteit Vereeniging op de Mariaplaats.

Sociëteit “De Vereeniging” – de sociëteit in het kort

De Utrechtse sociëteit “De Vereeniging” bestaat sinds 1869. Sociëteit “De Vereeniging” is een gezelligheidsvereniging met op dit moment ruim 400 leden en heeft als doel: “Onder Utrecht’s inwoners uit den beschaafden stand een nuttigen en gezelligen omgang te bevorderen”. Lees hier meer over de doelstelling.

Het ledenbestand van “De Vereeniging” is zeer gemêleerd, zowel beroepsmatig als anderszins. Het belangrijkste criterium voor het lidmaatschap ligt eigenlijk op het informele vlak, namelijk of iemand zich er, na geïntroduceerd te zijn, zelf thuis voelt. Voor diegenen die graag mensen van zeer diverse pluimage ontmoeten zal het lidmaatschap van “De Vereeniging” ongetwijfeld een verrijking zijn.

Hart van de verenigingsactiviteiten is de “Heerenmaaltijd”, elke maandagavond in het karakteristieke sociëteitsgebouw aan de Mariaplaats 14 in het centrum van Utrecht. Deze maaltijden zijn toegankelijk voor leden en hun gasten of introducés. Interessante gastsprekers uit politiek, bedrijfsleven, cultuur of andere maatschappelijke sectoren luisteren regelmatig deze maaltijden op. Belangrijker is echter het onderlinge contact tussen de leden. Door het zeer gevarieerde ledenbestand zijn de tafelgesprekken levendig en inspirerend.

een maandagavond: gezamenlijke maaltijd.

Naast de Heerenmaaltijd worden er ook regelmatig andere activiteiten georganiseerd, meestal door één van de genootschappen. Zo wordt er in sociëteitsverband ondermeer gegolfd en gebiljart, maar ook wijn of whisky geproefd. Voor de creatieve leden is er een toneelvereniging, terwijl Het Kapittel zich verdiept in de geschiedenis van Utrecht, “De Vereeniging” en het huis aan de Mariaplaats.

Buiten de contributie en jasje-dasje tijdens de Heerenmaaltijd kent het lidmaatschap geen verplichtingen. “Slapende” leden missen veel, zoals mag blijken uit de agenda en het nieuwsoverzicht. Wij informeren u graag nader of verwelkomen u als gast.

Vanaf september 2012 is er een enigszins vergelijkbaar alternatief voor dames: DressCode.