Uit onze agenda:

Ad Vingerhoets + Heerenmaaltijd

maandag 10 juni 2024, 18:30 uur
Vanavond is Ad Vingerhoets onze speciale gast.

Ad Vingerhoets (Biest-Houtakker, 1953) is emeritus hoogleraar Emoties & Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Kliniosche Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties (hij was medeauteur van het Gezondheidsraadrapport Stress en Gezondheid), en kwaliteit van leven. Met name zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale mediabelangstelling, waaronder TimeMagazine, The New York Times, The Wall Street Journal, The Times etc. Naast zijn vele publicaties in vaktijdschriften, schreef hij ook populaire boeken over, onder andere, huilen (Tranen: Waarom mensen huilen) en emoties (De emotionele mens). Tevens trad hij op op verschillende (wetenschaps)festivals in binnnen- en buitenland, o.a. Londen, Gent, Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Groningen, etc. en verleende zijn medewerking aan diverse podcastst, blogs, en documentaires in binnen- n buitenland.

Vanavond zal hij het hebben over zijn boek: "Tranen, waarom mensen huilen" in zijn lezing de wondere wereld van de traan.

De wondere wereld van de traan: De bekende wetenschapper Charles Darwin schreef in 1872 dat emotionele tranen geen enkel doel dienen. Mijn jarenlange onderzoek naar dit onderwerp toont aan dat die uitspraak niet klopt. Dankzij dit onderzoek begrijpen we steeds beter waarom waarom mensen huilen. Daarbij worden terloops veel foute vooroordelen en misverstanden over huilen aan de kan gesteld. Huilen alleen mensen met tranen. Of niet? En zo ja, waarom is dat? Waar komen die tranen vandaan? Wat zegt het over de aard van de mens? wat gebeurt er precies als we gaan huilen? Wat maakt ons aan het huilen, hoe laat huilen we en wie is er meestal bij? En wat zijn de gevolgen van huilen? Voor de huiler zelf: lucht het op? Is het gezond? En wat doet het met anderen? Hoe beïnvloedt het gedrag van anderen en hoe z zij over de huilende persoon denken? Wat is wetenschappelijk bewezen en wat kan worden afgedaan als misverstand of verzinsel? In deze lezing staat het huilen van volwassenen centraal en hoe het zich ontwikkelt met het ouder worden. Zeg me waarom je huilt en ik zal zeggen wie je bent!


De borrel is van 17:30 tot 18:25 uur.
Van 18:30 tot 19:15 uur is het woord aan de heer Vingerhoets.
Om 19:15 uur wordt de Heerenmaaltijd geserveerd.

De inschrijving sluit zondag om 17:00 uur.
Na die tijd is het niet meer mogelijk je inschrijving te wijzigen.
Niet aangemeld betekent niet mee-eten.
Natuurlijk wel mogelijk om langs te komen voor de spreker en de borrel.