Uit onze agenda:

Rendel de Jong + Heerenmaaltijd

maandag 24 juni 2024, 18:30 uur
Als kind groeide ons lid Dr. Rendel de Jong op met verhalen over van Gogh. In de logeerkamer van zijn grootmoeder hing het bekende, en laatst uit het Van Gogh gestolen werk 'het uitgaan van de kerk in Nuenen'.

Vanavond zal Rendel het hebben over de invloed van collega's van van Gogh: de vroege jaren "80.

Bij de ontwikkeling van Van Gogh vervulden ander kunstenaars een belangrijke rol, getuige zijn brieven. Leermeesters op afstand waren kunstenaars uit vervlogen jaren, zoals Rembrandt, Ruijsdael en Millet. Tijdgenoten waren belangrijk als mentoren , coaches en inspirerende collega's. Van deze laatste categorie zijn vooral Franse kunstenaars bekend, zoals Gauguin en Bernard.

Maar betekenis van Nederlandse kunstenaars in de vroege jaren '80 moet niet worden onderschat. Per saldo komt de Utrechtse schilder en tekenaar Anthon van Rappard, zijn aangetrouwde neef Anton Mauve en de Middelburgse Herman van der Weele in zijn brieven vaker voor dan Bernard.
Zijn brieven, aan en over andere kunstenaars geven ook een beeld van de doelen die hij nastreefde. Het lijkt er niet op dat hij bewust bezig was een bepaald 'oevre' af te leveren.
Eerder was hij bezig zijn eigen talenten te ontwikkelen. Wanneer van Rappard meent te moeten opmerken dat de afgebeelde figuren op op een belangrijk werk als lelijke caricaturen uitzien. maakt van Gogh duidelijk dat hij niet bezig was 'iets moois te maken' maar om 'iets te leren dat ik nog niet kon'. Ook over het streven naar 'omzet' is hij kritisch: 'Werken op verkoopbaarheid is veeleer de liefhebbers verneuken' schrijft hij aan zijn broer Theo.

Het is mooi dat we de ontwikkelingen die uit de woorden in zijn brieven naar voren komen kunnen illustreren met de werken van Van Gogh zelf en die van zijn collega's. Toen hij worstelde met het perspectief in zijn schilderijen schreef hij dat er gelukkig knappe koppen, waren, zoals Weissenbruch, die hem uitlegde hoe hij een (onaffe) tekening verder dacht op te zetten. Daarbij kunnen we een tekening van Weissenbruch bekijken en het schilderij dat Van Gogh, enige tijd later maakte (meisje in het bos) waarvan hij vond dat het voor het eerst een 'echt schilderij' was, 'met diepte tussen de stammen'.

De borrel is van 17:30 tot 18:25 uur.
Van 18:30 tot 19:15 uur is het woord aan Rendel de Jong.
Om 19:15 uur wordt de Heerenmaaltijd geserveerd.

De inschrijving sluit zondag om 17:00 uur.
Na die tijd is het niet meer mogelijk je inschrijving te wijzigen.
Niet aangemeld betekent niet mee-eten.
Natuurlijk wel mogelijk om langs te komen voor de spreker en de borrel.