Uit onze agenda:

PAOLO DE MAS over 'zijn' Marokko

maandag 17 november 2014, 19:00 uur
Exact 40 jaar geleden wordt de pas afgestudeerde geograaf PAOLO DE MAS door de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk in november 2014 uitgezonden naar Marokko.
Hij coördineert daar een onderzoek in de grensgebieden van Noord- en Zuid-Marokko van waaruit veel Marokkaanse arbeidsmigranten naar Nederland vertrekken.
De bedoeling was na te gaan hoe economische ontwikkeling in die gebieden gestimuleerd kon worden, om de migratie af te remmen.

Dat is het begin van een lange verbintenis van De Mas met Marokko: als onderzoeker, docent aan Marokkaanse Universiteiten, diplomaat aan de Nederlandse ambassade en directeur van het Nederlands Instituut in de hoofdstad Rabat. In Nederland was hij directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. Thans is hij directeur van het Marokko Instituut in Den Haag.

Gedurende die veertig jaar is hij voor, maar vooral achter de schermen, betrokken bij de vaak moeizame betrekkingen tussen beide landen en bij het beleid in Nederland ten aanzien van de 380.00 personen tellende Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

De beeldvorming over Marokkanen in Nederland is momenteel zondermeer negatief. De hoge jeugdwerkloosheid, de hoge criminaliteitscijfers en de radicalisering onder jongeren vormen een onmiskenbare sociale en politiek realiteit.
De vraag rijst of dit een volledig beeld is, en of we hier te maken hebben met een typisch Marokkaans probleem.

In zijn lezing zal een vergelijking worden getrokken tussen de situatie van de Marokkanen in Nederland en een aantal Europese landen.

Dit aan de hand van de prikkelende stellingen:
- De Marokkanen in Duitsland doen het veel beter dan in Nederland
- Als de Marokkaanse gezinshereniging had plaatsgevonden in het Nederland van de jaren vijftig, zou het integratieproces minder moeizaam zijn verlopen.

De borrel is van 17:30 tot 19:00 uur.
Om 19:00 uur gaan we aan tafel voor het een gang-diner.

Gasten (geïnteresseerden in het lidmaatschap van onze sociëteit) zijn van harte welkom, evenals introducees (nieuwe leden in aantocht)

Tot dan!